+38 (04744) 3-07-32
Меню
Остання редакція: 25 жовтня 2019

Особливості ЗНО у 2020 році

У 2020 році в Україні 13 рік поспіль складатиметься зовнішнє незалежне оцінювання. Воно являє собою обов’язкове стандартизоване тестування для осіб, які в поточному році здобудуть повну загальну середню освіту, та для осіб – випускників минулих років, які бажають вступати до закладів вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти, та проводиться щорічно, наприкінці навчального року. Вперше ЗНО відбулося в 2007 році після старту освітньої реформи. І з того часу зазнало чимало нововведень та змін. Має свої певні особливості і ЗНО-2020.

Як буде проводитись зовнішнє незалежне оцінювання 2020 року визначено декількома документами:

  1. Порядок проведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, затверджений наказом Міністерства освіти і науки України від 10 січня 2017 р. № 25, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27 січня 2017 р. за № 118/29986.
  2. Наказ Міністерства освіти і науки України від 09.07.2019 № 947 «Про підготовку до проведення в 2020 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти».
  3. Наказ Міністерства освіти і науки України від 11.05.2019 № 635 «Деякі питання проведення в 2020 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти».

Наступного року ЗНО триватиме з 21 травня до 17 липня. Кожен зареєстрований учасник ЗНО має право скласти тести не більш, як із чотирьох навчальних предметів. Загалом оцінювання традиційно відбуватиметься з 11 навчальних предметів: українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова.

Реєстрація учасників ЗНО триватиме з 3 лютого до 24 березня 2020 року. Керівники закладів освіти зможуть подати комплекти реєстраційних документів учнів (слухачів, студентів), які проходитимуть державну підсумкову атестацію у формі ЗНО, до 17 березня 2020 року.

Завдання сертифікаційних робіт з історії України, математики, біології, географії, фізики та хімії буде перекладено кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською й угорською мовами.

Обов’язкові предмети не змінились.

У 2020 році студенти закладів професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, які в 2020 році здобудуть повну загальну середню освіту, проходитимуть, як і випускники старшої школи закладів загальної середньої освіти, державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього незалежного оцінювання з трьох навчальних предметів:

  • українська мова і література (частина «Українська мова») – обов’язково;
  • математику або історію України (період ХХ – початку ХХІ століття) – на вибір учасника;
  • ще один предмет з переліку – на вибір учасника.

Як і минулий рік, проведення ЗНО-2020 з англійської, іспанської, німецької та французької мов буде у формі предметних тестів, що містять завдання двох рівнів складності: академічного та профільного. Учасники ЗНО 2020 року, які бажають зарахувати результат зовнішнього незалежного оцінювання з іноземної мови як оцінку за державну підсумкову атестацію та вивчали цю мову на рівні стандарту або академічному рівні, отримають оцінку за виконання завдань академічного рівня. Ті ж, хто вивчав іноземну мову на профільному рівні, мають для ДПА складати предметні тести, що містять завдання двох рівнів складності: і академічного, і профільного. Як і у попередньому році буде присутня частина тесту «Розуміння мови на слух», яка передбачатиме прослуховування звукових фрагментів і виконання завдань до них.

Звертаємо увагу на те, що додаткового періоду для перереєстрації учасників у 2020 році не передбачено. Тож змінювати реєстраційні дані можна буде тільки до 24 березня 2020 року.

До 30 квітня 2020 року зареєстровані учасники зможуть завантажити зі своїх інформаційних сторінок запрошення-перепустки, де буде зазначено час і місце проведення тестувань.

Зміст сертифікаційних робіт відповідатиме програмам зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженим наказами Міністерства освіти і науки України від 26 червня 2018 року № 696 та від 20 грудня 2018 року № 1426.

Важливо! 22 травня 2019 року Кабмін ухвалив нову редакцію Українського правопису. У Наказі Міністерства освіти і науки України від 29.07.2019 № 1033 зазначено, що у завданнях зовнішнього незалежного оцінювання протягом п’яти років будуть використовуватися норми Українського правопису, які не зазнали змін. Тобто завдання, які стосуються норм Українського правопису, будуть ґрунтуватися тільки на тих усталених нормах, які не змінилися.

Основна сесія ЗНО-2020 розпочнеться 21 травня тестуванням з математики і завершиться 15 червня тестуванням з хімії.

Оголошення результатів відбудеться з 12 червня по 24 червня 2020 року.

Уманський національний університет садівництва бажає абітурієнтам ґрунтовно підготуватися та успішно скласти ЗНО-2020. А ми, фахівці підготовчого відділення, з радістю допоможемо Вам у цій нелегкій справі. Адже в університеті функціонують підготовчі курси до ЗНО та вступу у заклади вищої освіти, слухачам яких надається максимальне сприяння у систематизації і поглибленні знань, повторенні складного матеріалу, у психологічній та організаційній підготовці до ЗНО.

Тетяна Кравченко, фахівець підготовчого відділенння