+38 (04744) 3-07-32
Меню
Остання редакція: 04 лютого 2020

ЗНО-2020. Процедура реєстрації

Український центрів оцінювання якості освіти розпочав реєстрацію учасників основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання в 2020 році. Реєстрація – один із ключових етапів проходження ЗНО, адже без її успішного проходження стає неможливе складання ЗНО-2020. Тому пропонуємо розібратись в основних моментах цієї процедури, щоб не зазнати невдачі ще на старті.

Реєстрація на ЗНО-2020 триватиме з 3 лютого до 24 березня  і передбачає виконання кількох обов’язкових кроків:

  1. Створення та оформлення реєстраційної картки
  2. Формування пакету документів
  3. Передача сформованого пакету документів до регіонального центру оцінювання якості освіти.

Отже, реєстрація учасників ЗНО-2020 розпочинається з формування реєстраційної картки, яку створюють в он-лайн режимі на сайті УЦОЯО за допомогою спеціального сервісу «Зареєструватися». Першим кроком є обрання категорії особи, що реєструється. Оскільки формат реєстрації залежить від того, чи проходитиме учасник незалежного оцінювання ДПА у формі ЗНО. Загалом можна обрати одну із п’яти, запропонованих, категорій.

Таким чином, якщо учасник ЗНО-2020 являється випускником і завершує навчання в закладі загальної середньої освіти, то потрібно обрати категорію «Випускник закладу загальної середньої освіти 2020 року».

Якщо ж він – учень (студент або слухач) закладів професійної (професійно-технічної) освіти і здобуваєте в поточному році повну загальну середню освіту, в такому випадку варто обрати категорію «Учень (слухач) закладу професійної (професійно-технічної) освіти».

Студенти закладу вищої освіти, а саме коледжу, які здобувають в поточному році повну загальну середню освіту, обирають категорію «Студент закладу вищої освіти».

Якщо реєструється особа, яка вже маєте атестат (здобули повну загальну середню освіту в попередні роки), її  категорія «Випускник минулих років».

Молодь, що навчаєтесь у закордонному закладі освіти та здобуває в поточному році повну загальну середню освіту, обирає категорію «Випускник, який здобуде в 2020 році повну загальну середню освіту в закордонному закладі освіти».

Під час формування реєстраційної картки учасник вказує свої персональні дані, а також навчальні предмети, з яких бажає складати ЗНО-2020. Максимально можна обрати чотири предмети для проходження зовнішнього оцінювання. Ті, хто складатиме ДПА в поточному році, повинні вказати щонайменше три предмети. Для них першим обов’язковим предметом ДПА є українська мова і література, другим – математика або історія України (за вибором). Третій предмет обирається самостійно. Інші учасники ЗНО-2020 довільно обирають ті предмети, результати яких відповідно до правил прийому необхідно подати для вступу до закладів вищої освіти.

Другий обов’язковий крок реєстрації учасника ЗНО – формування пакету документів. Обов’язковими є:

  • Копія паспорта, а саме сторінки з фотокарткою, прізвищем, ім’ям та по батькові.
  • Дві однакові фотокартки для документів розміром 3х4 см із зображенням, що відповідає досягнутому віку.
  • Реєстраційна картка.
  • Копія документа про повну загальну середню освіту (для осіб, які здобули повну загальну середню освіту в попередні роки) або довідка з місця навчання (для учнів (слухачів) закладів професійної (професійної-технічної) освіти та студентів закладів вищої освіти, які здобувають повну загальну середню освіту в 2020 році та не проходять ДПА у формі ЗНО). Таку ж довідку, перекладену українською мовою та нотаріально завірену, мають подати і випускники, які здобудуть в 2020 році повну загальну середню освіту в закордонному закладі освіти.

Окрім того, в окремих випадках, необхідно до реєстраційного пакету документів додати й інші документи, а саме:

  • Медичний висновок про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього оцінювання за формою первинної облікової документації № 086-3/о «Медичний висновок про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього незалежного оцінювання», затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900;
  • копію свідоцтва про зміну імені, та/або свідоцтва про шлюб, та/або свідоцтва про розірвання шлюбу (для осіб, у документах яких є розбіжності в персональних даних);
  • копію нотаріально засвідченого перекладу українською мовою документів, наданих для реєстрації (для осіб, які подають документи, оформлені іноземною мовою);
  • заяву щодо надання можливості пройти зовнішнє оцінювання з певного(их) предмета(ів) під час додаткової сесії, у якій має бути вказана причина, що унеможливлює участь в основній сесії, і документ, що підтверджує цю причину (для осіб, які мають на це право відповідно до розділу VI Порядку).

Зверніть увагу, що усі копії документів повинні бути відповідним чином особисто завірені учасником ЗНО.

Сформований пакет реєстраційних документів осіб, що складатимуть ДПА у формі ЗНО-2020, передається особі, відповідальній за реєстрацію в закладі освіти. Після цього відповідальна особа не пізніше 17 березня 2020 року надсилається список учнів, що складатимуть ЗНО, разом з комплектами їх реєстраційних документів до відповідного центру оцінювання якості освіти.

Особи ж, що не складатимуть ДПА у формі ЗНО, пакет реєстраційних документів самостійно надсилають на адресу регіонального центру до 24 березня.

Дата подання документів, а отже і дата реєстрації, буде визначатися за відтиском штемпеля на поштовому конверті. Важливо зазначити, що реєстраційні документи в регіональних центрах опрацьовуються по мірі надходження. Обробка реєстраційних документів триває не довше 10 робочих днів із моменту їхнього надходження до регіонального центру.

Підтвердженням факту реєстрації для участі в ЗНО-2020 є Сертифікат. У першому випадку він надсилається в індивідуальному конверті разом з реєстраційним повідомленням учасника зовнішнього незалежного оцінювання та інформаційним бюлетенем «Зовнішнє незалежне оцінювання. 2020 рік» до закладу освіти. В іншому – на адресу, зазначену в реєстраційній картці.

У разі потреби можна внести зміни до реєстраційних даних, здійснивши перереєстрацію протягом 3 лютого – 24 березня 2020 року після отримання Сертифіката.

І на завершення порада. Щоб успішно зареєструватись і стати учасником ЗНО-2020, необхідно свідомо обрати навчальні предмети для проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Тому перед початком процедури реєстрації радимо ознайомитись із правилами прийому до закладів вищої освіти, в яких бажали б навчатись. Уважно вивчивши їх освітні пропозиції, вдасться заздалегідь визначитись не лише із спеціальностями, на які вступатимете, а й з’ясувати перелік конкурсних предметів, із яких необхідно подати результати ЗНО. А це в свою чергу, допоможе вибрати предмети для проходження ЗНО-2020.

Бажаємо успіхів під час реєстрації та основної сесії ЗНО-2020.

     

       Тетяна Кравченко, фахівець підготовчого відділення